Abstrakt fotografering

Jag har länge letat och febrilt letat efter ett fotoprojekt och TROR jag hittat ett. Har under vår och sommarhalvåret när allt grönskar och blommar fotograferat makro. Blommor på nära håll. Det blir vackra bilder som jag lite nu och då postar på mitt Instagram: www.Instagram.com/fotofrojd Precis före jul gick jag med i Fotografiskas foto/inspirationskurs och denna veckans utmaning var abstrakt: 

 Abstrakt dvs ”abs·­trakt [‑trak´t] adjektiv; n. ~, ~a 

• upp­fattbar endast för tanken, begreppsmässig, inte konkret, o­gripbar; abstrakt substantiv substantiv som betecknar egenskap el. handling; abstrakt konst icke-föreställande konst” - SAOL - Svenska Akademiens ordlista. 

Att fotografera abstrakt har jag gjort en del tidigare och jag har använt mig av tekniken ICM - intentional camera movement (lång slutartid + kamera i rörelse) alltså på ren svenska skaka på kameran samtidigt som du rör den. 

Detta var SÅ roligt och på första gången på LÄNGE kände jag mig inspirerad när jag fotograferade. Grejen med dessa bilder är att du måste leta efter helt andra motiv än när du fotograferar på helt vanligt sätt, typ blommor, människor eller hus. Jag har tidigare mest fotat vatten och vågor på detta sätt tidigare och det kan bli riktigt effektfullt och lite likna vid en akvarell. Denna bild är fotad vid västkusten tidigt en vinter och ljuset var fantastikst och var rätt trött helt ärligt på detta motiv så lekte lite med kameran bara, och här är resultatet.  

 

Men denna gång skulle du inte kunna se vad bilden förställer. Så jag letade efter nya motiv som fångade mitt öga. Var nere vid vattnet först fotade det jag alltid gjort tidigare men lade till grenar i vattenbilden. Som denna bild nere vid Kinnaström där träden lutade sig över vattnet. Jag vände på bilden och redigerade den till detta resultat:

 

 Men vid Viskan där jag fotade var det gråtrist och inga färger överhuvudtaget så efter ett tag kände jag att jag behövde något annat med mer färg. Så tog bilen och åkte in till Kinna by där jag letade efter något som stack ut färg och formmässigt. Och hittade denna färgklick, vad tror ni att det är? 

Helt oväntat eller kanske helt rätt: en en Sushi meny. 

 För att  fota på detta sätt behöver du experimentera genom att ha rätt slutartid så bilden blir lagom skakig samtidigt som bilden måste ha rätt exponering. Så bländaren behöver vara rätt inställd. Sedan behöver du testa dig fram man liksom ”målar” fram bilden fast med hjälp av en kamera. En del (det mesta faktiskt) blir helt enkelt skräp. Men av 100 bilder på samma motiv får du fram exakt rätt känsla. Just denna blandning av experimenterande var det som fångade mig så. Och när man så får fram en bild som känns ok eller till och med bra, gäller det att plocka fram rätt bild ur redigeringen. Min favorit av alla bilder jag fotat under denna vecka var denna: vad tror ni att det är? 

 

 

Bilden är tagen nere vid Viskan på Istappar intill vattnet som fryst till. Jag har ökat kontrast, mättnad och lyster ordentligt i Lightroom för att få till en lite mystiskt känsla. Berätta gärna vad ni tycker är det något att bygga vidare på. För antar att detta gäller som i alla annan fotografering, övning ger färdighet. Och att fota på detta sätt känns lite mer kreativt och man känner sig typ som en målare fast med kamera istället för en penslen i handen.

Orginal istappar nedan. 

 
Som sagt detta är en fångst efter  endast en fotografering på samma sätt tidigare i veckan, men känner att detta var ROLIGT. Framförallt i dessa gråa trist tider då kasst ljus är perfekt för denna typen av fotografering då du behöver en längre slutartid. 
 
Mina slutartider på dessa absrakta bilder ligger runt: 1 sekund, bländare F/22 ISO 100